Uniform

Met het dragen van het scoutsuniform toon je dat je scout of gids bent en verwijs je naar de waarden van de beweging. Het scoutsuniform geeft leden en leiding de mogelijkheid om hun verbondenheid te tonen en laat toch ruimte voor een persoonlijke touch. We zien leden en leiding wel graag in een verzorgd scoutsuniform. De manier waarop het scoutsuniform wordt gedragen, sober of frivool, maakt niet uit.

Bij onze scouts treden we niet al te streng op omtrent het scoutsuniform om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven om deel te nemen aan onze activiteiten ongeacht de financiële mogelijkheden. Zo verplichten we enkel het beige scoutshemd en onze groepseigen zwart-gele das voor al onze leden met uitzondering van de Kapoenen. Kapoenen hoeven enkel een das te dragen, maar nog geen hemd (voor wie dat wil is het scoutshemd ook beschikbaar in kleine maten).

Het scoutshemd kan je kopen in de Hopper-webwinkel of in één van onze Hopper winkels. Een volledig nieuw hemd is niet zo goedkoop en daarom hebben we zelf ook een tweedehandswinkel (meer info hierover hieronder) waar je zelf oude (nog intacte) scoutskledij naartoe kan brengen, maar ook zelf kan kopen tegen een lagere prijs. Ben je uit je uniform gegroeid, of kan je niet meer komen? De tweedehandswinkel is altijd (heel) blij te maken met deze tweedehandskledij! Hier krijg je een kleine vergoeding voor en je maakt er een ander lid heel blij mee!

De zwart-gele das is bij ons verkrijgbaar voor elke vergadering aan de lokalen. Deze kan aangekocht worden in onze Scoutswinkel voor de democratische prijs van €8. Daar iedereen dezelfde das draagt en deze gemakkelijk verloren kan geraken, raden wij aan zo snel mogelijk de naam op de das aan te brengen, hetzij met alcoholstift, hetzij genaaid.

Onze scouts biedt ook zijn eigen T-shirts en sweaters aan. Deze zijn respectievelijk in onze Scoutswinkel aan te kopen aan €7 en aan €25. Deze vormen geen verplicht onderdeel van het scoutsuniform, maar deze zitten lekker comfortabel en kunnen tegen een stootje.

Alsook de typische bruin-groene en groene broek of rok is niet verplicht. Dit wil echter niet zeggen dat deze niet aangekocht mag worden. Een volledig nieuw scoutsuniform is echter een dure aankoop en we wensen niet dat dit een drempel zou vormen voor bepaalde leden. De enige regel hierbij is dat leden een korte broek of rok dienen te dragen bij temperaturen hoger dan het vriespunt, lange broeken worden zoveel mogelijk geweerd.

Welke kentekens heb ik nodig en waar op het hemd horen ze te hangen?

Op de linkermouw komen van boven naar onder:
1. kenteken van Vlaanderen
2. kenteken van provincie Vlaams Brabant
3. internationaal kenteken van scouting

Op de rechtermouw komen van boven naar onder:
1. het groepslintje van onze scouts
2. takkenkentekens (kabouters, kawellen, …)

Boven de linkerborstzak hangt het lintje van ‘België en Europa’ .
Op de linkerborstzak hangt je de beloftekentekens. Let er natuurlijk op dat je de zak niet dichtnaait….

Boven de rechterborstzak komt het jaarkenteken. Vanaf de overgang van het nieuwe scoutsjaar wordt dit kenteken van het hemd gehaald en vervangen door het nieuwe.

Op de achterkant van het hemd worden de jaarkentekens van de vorige jaargangen opgehangen.

Alle deze kentekens zijn in onze Scoutswinkel verkrijgbaar!

Tweedehandswinkel

Afgelopen vergadering kwam je misschien tot de spijtige constatatie dat die vertrouwde uniformpjes te klein waren geworden door een groeispurt tijdens de zomervakantie. Kinderen groeien nu eenmaal en kleren niet. Daarom hebben we een tweedehandswinkel. Met deze tweedehandshandel proberen we verder te gaan op het idee van Scouts en Gidsen Vlaanderen die uitgaan van een prijs-kwaliteitsbewust ontwerp. Eenzelfde kledij voor alle takken en voor zowel jongens als meisjes. Zo kan deze kleding vlot worden doorgedragen over takken heen zodat men niet noodzakelijk elke drie jaar nieuwe stukken moet aanschaffen. De materialen zijn ook stevig zodat ze tegen een speelse stoot kunnen en vele jaren overleven. En onze tweedehandshandel maakt het dragen van een uniform voor wie dat wil nog goedkoper. Bovendien sluit het aan bij een gezonde ecologie: met het doorgeven en dus recycleren van uniformen is er minder productie nodig wat sowieso milieuvriendelijk is.

Wat komt er allemaal in aanmerking?

Al uw uniformstukken die niet meer gedragen worden, omdat ze te klein zijn geworden of omdat uw kind gestopt is met de scouts. Onder uniformstukken verstaan we: 
– pulls hetzij de bruine sweaters van Scouts&Gidsen Vlaanderen, hetzij onze eigen groene sweaters 
– beige scoutshemden van Scouts&Gidsen Vlaanderen
– groene (korte of lange) scoutsbroeken en -rokken van Scouts&Gidsen Vlaanderen 
– groene T-shirts van Scouts&Gidsen Vlaanderen (die enkel verkrijgbaar zijn in de Hopper). 

Andere kledij die niet voldoen aan de voorwaarden hierboven worden niet aangenomen. Gelieve niet af te komen met schoenen of sokken, want we nemen deze niet aan.


Wanneer komt uw kledij in aanmerking?

Tweedehandsspullen zijn niet meer nieuw, maar ook niet versleten. Alle onderdelen van een hemd, broek of trui zitten best nog op hun plaats: alle knopen er nog aan, geen scheuren, in de oorspronkelijke kleur,… Geen tekortkomingen die dus niet voor gewone slijtage kunnen doorgaan. Uniformstukken waarvan de levensduur verstreken is en die op ieder moment uit elkaar kunnen vallen, komen dus niet meer in aanmerking. Om uw verkoopkans te vergroten, is het aangeraden om uw kleding gewassen en gestreken binnen te brengen en tijdelijke kentekens (jaarkentekens, takkenteken,. ..) eraf te halen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het principe is zeer simpel. Als verkoper kan je voor elke vergadering bij de leiding terecht met bovengenoemde artikelen. Na een kwaliteitscontrole worden de artikelen aangenomen en krijgt u contant een vast bedrag overhandigd voor elk artikel. Het blijft een tweedehandsbeurs, dus verwacht uw investering niet terug te verdienen hiermee. Het aangeboden bedrag is verschillend per artikel:

– Scoutshemd (Scouts&Gidsen Vlaanderen)
nieuwprijs: €36,5                   
tweedehandsprijs: €15

– Scoutspull (Scouts&Gidsen Vlaanderen)                   
nieuwprijs: €39,5                    
tweedehandsprijs: €18

-Scoutspull (Scouts Egmont-Orion Wemmel)             
nieuwprijs: €25                   
tweedehandsprijs: €10

– Scoutsbroek (Scouts&Gidsen Vlaanderen)               
nieuwprijs: €36,5                   
tweedehandsprijs: €15

– Scoutsrok (Scouts&Gidsen Vlaanderen)                   
nieuwprijs: €36,5                   
tweedehandsprijs: €15

– T-shirt (Scouts&Gidsen Vlaanderen)                         
nieuwprijs: €15,5                 
tweedehandsprijs: €5

Als koper kan u voor en na elke vergadering bij ons terecht zolang de voorraad strekt. U kan een kijkje komen nemen in het assortiment en kleding passen indien nodig. De artikelen kunnen vervolgens aan dezelfde bovenvermelde tweedehandsprijs aangekocht worden.